Behagliga Björnö

Björnö är ett naturreservat som ligger längst ut på Ingarö i Stockholms skärgård. Här finns möjlighet till flera upplevelser, allt från vandring med eller utan camping till paddling och snorkelled. Hit tar du dig med bil, en färd som tar ca 30 min från Slussen, eller buss från Slussen till Björnö Sandarna eller Björnö naturreservat.

Det är lätt att tänka att Björnö är en typisk sommardestination. Och visst är skärgården härlig på sommaren, men hit är det härligt att åka året om. Naturen är omväxlande med fina klippor, öppna ängar och både löv- och barrskog. Gillar du att plocka bär eller svamp så är du också på en bra plats.

Ca 800 meter efter att du svängt av mot Björnö naturreservat kommer du till en parkering. Här finns gott om plats för bilar och en bra informationstavla för att planera din vistelse i naturreservatet. Vi valde att vandra en tur på ca 8 km. Slingan inleder längs vägen. Ganska snart finns möjlighet att svänga av mot en badplats till en fin sandstrand vid Torpesand. Eftersom just bad inte kändes så lockande ens i strålande sol i oktober valde vi att fortsätta rakt fram för att lite längre fram följa stigen mot höger (istället för vägen rakt fram).

Strax passerar man Björnö torp och har öppna jordbruksmarker till vänster. Efter ett skogsparti kommer man ner till en fin rastplats vid vattnet. 

Därefter går turen längs Småängsviken där det  finns en båthamn. Om du har missat att svänga av och istället har följt vägen behöver du inte vara ledsen för det. Du kommer också fram till samma båthamn. Men var observant så att du svänger höger mot Småängsuddarna och utkikstornet efter hamnen istället för att fortsätta längs vägen mot Ramsviken och Norrviken.

Härifrån och fram till Norrviken är kanske den allra vackraste delen av slingan. Öppna landskap med betande får och mjuka skogsstigar leder till ett litet avtag mot ett utsiktstorn. Missa inte att gå upp i tornet och njut av vyn över Nämdöfjärden.

Efter utsiktstornet har du två fina rastplatser framför dig. Ramsviken där Skärgårdsstiftelsen bland annat har en utbildningsplats. 

Och Norrviken som känns lite lugnare.

Jag har vandrat på Björnö flera gånger men nu senast är faktiskt första gången som jag lyckats med att ta stigen mot Ebbalund. En betydligt smalare stig än vad du hittills har gått och den är lätt att missa. När du har lämnat Norrviken, håll utkik efter en utbildningsskylt och direkt efter den hittar du stigen in till höger.

Här är du mera ensam och efter en stund tar också lövskogen vid. Trots att det är mitten av oktober var de flesta löv ännu gröna, ibland kändes det till och med som skir grönska.

Men lite höstfärger fick vi uppleva innan vi var tillbaka på vägen igen.

Och då var det bara att gå raka spåret till parkeringen.

Bra att veta:

  • Hur tar du dig dit? Med bil längs Värmdöleden (222), ta av mot Ingarö och följ vägen. Avfarten mot Björnö naturreservat är skyltad strax före Björkviks havsbad. Parkeringen är avgiftsbelagd under sommarhalvåret. Med buss från Slussen, antingen 428X till Björnö naturreservat (ca 50 min) eller 429X till Björnö Sandarna (ca 40 min).
  • Om leden. Leden är ca 8 km men kan göras både längre och kortare. Den markerad med en stark gul färg. Med jämna mellanrum finns orienteringsskyltar. Mestadels är leden relativt bred och lättvandrad.
  • Tips. Det finns gott om fina rastplatser, grillplatser, torrtoa och vatten. Gå upp i utkikstornet vid Småängsuddarna och njut av den härliga utsikten över skärgården.
  • Boende. Här finns flera camping- och lägerplatser. Skärgårdsstiftelsen har en stuga i Ramsviken och i Norrviken finns ett enkelt torp att hyra.
  • Läs mera på Skärgårdsstiftelsens hemsida

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela på facebook
Dela på linkedin

Om mig

100.000 steg är en blogg med många steg vandring och inslag av några steg vardagsmotion, träning och små steg för att försöka leva lite mera klimatsmart. Jag som driver den här bloggen heter Marie Gunnarsson, en skåning som större delen av mitt vuxna liv har varit bosatt i Stockholm.

Resa och hälsa är två av mina passioner. På senare år har jag upptäckt att dessa båda kombineras väldigt bra genom vandring. Nya upplevelser och vardagsmotion på ett bräde. I närområdet eller lite längre bort.

Jag ”glamvandrar” gärna för att få det bästa av två världar. Prova gärna att gå några steg i mina fotspår.

Vill du veta lite mera om mig och min blogg? Läs vidare här.