De sju nycklarnas väg

Pilgrimsvandra i Tyresö

De sju nycklarnas väg i Tyresö är en rundslinga på ca 12 km. Vandringen i sig själv erbjuder varierad natur med många fina rastplatser. Och visst är det bekvämt att komma tillbaka till starten när man är ute på dagstur? Åker man kommunalt finns två alternativ från Gullmarsplan. Antingen buss 875 till Tyresö kyrka. Eller buss 873 till Alby friluftsområde eller Nyfors.

Jag rekommenderar att börja vid Tyresö kyrka, då själva pilgrimsvandringen utgår därifrån. Där finns också flera möjligheter att parkera om du kommer med bil. En bonus är att då är Nyfors ungefär halvvägs och det är ett riktigt bra ställe för att pausa och äta matsäck. Nyfors är också ett stopp på pilgrimsvandringen. Nyckeln nummer 4 är ryggsäcken som symboliserar delande och gemenskap. Som vi gärna upplever när vi äter matsäck.

Leden är märkt med symbolen för Pilgrimscentrum Tyresö, ett kors och en krona, på vit botten. Dock saknas ibland markeringar så skriv ut kartan och ta med eller sök på ”nyckelvandringen” i appen Naturkartan. Det är egentligen bara vid Rakstavägen som jag upplever att det kan vara lite svårt att hitta, när man lämnar vägen och ska ut i skogen igen. Vandringen är varierad och går längs med asfalterade bilvägar, bilfria grusvägar och skogsstigar. 

Jag har gått leden två gånger och då enbart som en trevlig vandring. Kanske blir det en pilgrimsvandring tredje gången gillt och då finns det möjlighet att hämta ett häfte med reflektioner och böner från Pilgrimcentrum i Tyresö församlingshem.

Innan du börjar vandra, avsätt gärna lite tid att strosa runt vid Tyresö slott och Prinsvillan som du passerar i början av leden.

Sedan fortsätter du ut över ängen innan du svänger upp på berget och in i skogen. För att kort därefter komma ut till bebyggelse.

Och det är just variationen som jag tycker är lite extra kul med den här slingan. Du får verkligen uppleva lite av varje. Slott, John Bauerskog, sjöar, forsar och lite olika typer av bebyggelse. Går du sommartid så finns möjlighet till bad vid Rakstabadet. Eller Albybadet om du tar en avstickare från Alby friluftsgård.

Vandringen längs Albysjön är väldigt fin. Sjön på höger sida och riktig urskog på vänster sida.

Och en härlig stillhet. Till och med baren var stängd.

Sedan försvinner vattnet ett tag för att sedan dyka upp igen vid Nyfors. Platsens ursprungliga namn är Wättinge och här har forsens vattenkraft utnyttjats av olika bruk sedan 1500-talet. På 1750-talet anlades pappersbruket Nyfors, därav dagens namn. Nyfors ligger vid Tyresö-Flatens utlopp med Albysjön nedströms. 

Fallhöjden på fem meter låter kanske inte så imponerande, men är trots det ett av de högsta vattenfallen i regionen. Här kan man ofta se strömstaren, en fågel som både kan simma och dyka. Om du, som vi, ser ivriga fotografer lär du snart även upptäcka strömstaren.

Efter en härlig paus vid Nyfors fortsatte vi vår vandring. Nu sammanfaller nyckelvandringen med Sörmlandsleden (orange markering). Håll utkik på Nyforsvägen så att du ser när det är dags att svänga höger in i skogen.

Efter en dryg kilometer kommer du fram till Alby friluftsgård. Här finns bad, grillplatser, vandringsleder, motionsslingor och stora gräsytor för olika aktiviteter.

Vandringen går vidare längs Alby gårdsväg för att efter ca 500 m svänga mot Ahlstorp. Därefter väntar en väldigt fin sträcka längs betesmarker och ängar.

Mot slutet är det dags för asfaltväg och bebyggelse igen. Missa inte Snusbullraeken, en ihålig ek som en gång i tiden innehöll en kiosk där man sålde snus och karameller. 

Nu finns där inga förfriskningar, men i gengäld är du strax klar med din vandring och tillbaka vid Tyresö kyrka.

Repris - i vitaste vinterskrud

Favorit i repris. Med massor av snö som gnistrade i solen. Allra finast vid Nyfors, ca halvvägs, och helt perfekt för en fika- eller lunchpaus. Vi hade tur och kunde slå oss ner på bästa stället med utsikt över sjön och värmande sol i ansiktet.

Bra att veta:

  • Hur tar du dig dit? Med bil söderut från Stockholm längs Nynäsleden för att sedan svänga av på väg 229 mot Tyresö. Följ skyltning mot Tyresö slott. Med buss från Gullmarsplan, antingen 875 till Tyresö kyrka eller buss 873 till Alby friluftsområde eller Nyfors, om du hellre börjar din vandring där.
  • Om leden. Leden är ca 12 km och ganska kuperad. Du går på både asfalt, grusvägar och skogsstigar.
  • Tips. Det finns gott om fina rastplatser. Nyfors är kanske den finaste, Alby friluftsgård den med bäst service. Spana efter strömstaren vid Nyfors. Bad finns vid Rakstabadet och i närheten av Alby friluftsgård. 
  • Läs mera på Stockholms Pilgrimscenter i Tyresö och på Naturkartan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Dela på facebook
Dela på linkedin

Om mig

100.000 steg är en blogg med många steg vandring och inslag av några steg vardagsmotion, träning och små steg för att försöka leva lite mera klimatsmart. Jag som driver den här bloggen heter Marie Gunnarsson, en skåning som större delen av mitt vuxna liv har varit bosatt i Stockholm.

Resa och hälsa är två av mina passioner. På senare år har jag upptäckt att dessa båda kombineras väldigt bra genom vandring. Nya upplevelser och vardagsmotion på ett bräde. I närområdet eller lite längre bort.

Jag ”glamvandrar” gärna för att få det bästa av två världar. Prova gärna att gå några steg i mina fotspår.

Vill du veta lite mera om mig och min blogg? Läs vidare här.