Roslagsleden är totalt 19 mil och består av totalt 11 etapper som är mellan 9 och 25 km långa. Jag har sneglat lite på etapp 5 ett tag. För att den går till Wira bruk, en pärla som jag besökt några gånger i samband med vistelser på Ljusterö. Wira bruk är en mysig utflykt med sina gamla smedjor, konstsmidesbutiken och möjlighet till en god fika.
I slutet av oktober bestämde vi oss för att det var dags att vandra etappen. Logistiken fungerade bra genom att vi tog bilen till Wira bruk (där finns en bra parkering). Därifrån åkte vi buss 620 till Singö handel, en resa på ca 30 min. Bussen går inte så ofta, i alla fall inte på helgen, så vi var ute i god tid inför avgången 9.37. Skönt att det var övergång till vintertid för då kändes inte särskilt jobbigt alls att ställa klockan på sju en söndagsmorgon. Och minst lika skönt att vara ute i god tid så att vi han strosa runt lite i Wira bruk innan det var dags att ta bussen.
Wira bruk var en av våra viktigaste vapensmedjor under Sveriges stormaktstid. Och bara stället i sig är ett utflyktsmål, med välbevarade smedjor och röda stugor.
Busshållplatsen vid Singö handel är det närmaste vi hittar etappens start vid Domarudden. Så det blir till att gå, och det är ju precis vad vi har tänkt ägna dagen åt. Vi följer Kvisslingbyvägen till Grimtorps gård där vi svänger höger in på blå leden som tar oss till Domarudden. Totalt tar det oss ca 45 minuter att gå sträckan.
Vid Domarudden var det lagom att njuta av förmiddagsfika. Vi passade också på att strosa runt lite och titta på området. Det visade vara en positiv överraskning med ett stort utbud – allt från boende och vedeldad bastu till fina ytor för aktiviteter och möjlighet till fiske. Och fint bad om det inte varit höst.
Nu kan vi så starta etappen till Wira bruk. Den går genom ett sjörikt skogslandskap på både stigar och småvägar.En förhoppning med vårt vandringsval var att det skulle vara bra svampmarker. Och trots att 2020 nog inte kommer att gå till historien som ett bra svampår hittade vi en del i början av sträckan. Så något högre tempo höll vi inte.




Därför blev det lagom med lunchpaus redan vid Oppsjön, efter 5 km. Att packa med soppa på termos var perfekt en höstdag, även om temperaturen var mild.
Nu kände vi att det var dags att sätta lite fart. Det återstod trots allt 15 km till Wira bruk. Vi vandrade ömsom genom skog, på stigar och längs småvägar längs öppna fält. Då och då dök en sjö upp.
Jag har läst lite synpunkter på att det är för många transportsträckor på Roslagsleden. Och visst var det lite väg, men själv kan jag uppskatta att även gå i öppna landskap med djur och fina lantbruk. Hellre omväxling och lite vägar än bara samma natur och skogsstig hela tiden. Här fick vi lite av varje.

Markeringarna var tydliga och det var egentligen bara på ett ställe vi missade att svänga av. Pilen i skogen ett bit efter Lövsättra var lite gömd så vi fortsatte rakt fram. Men kom snabbt på att vi saknade orange markeringar. Och vände om för att sedan passera sjön Mörtvättern.


Vi hade förväntat oss lite mera färgprakt i skogen men det var fortfarande mera grönt än gult och rött.
Och sen försvann färgerna allt mer. Övergången till vintertid, som vi tyckte var så strålande när klockan ringde på morgonen, hade även en baksida. Det blev mörkt redan vid fyra-snåret. Det hade vi helt missat.

Vi var väldigt tacksamma över att etappens sista 5 km gick längs väg för de orange markeringarna hade varit svåra att upptäcka om det varit skogsstig. Nu behövde vi inte titta utan visste att vi var på rätt väg mot Wira bruk. Sjön Viren, som ligger i slutet av leden kunde vi ana, men inte så mycket mera. Enligt uppgift lär där finnas en fin rastplats. Den får vi upptäcka en annan gång.
Bra att veta:
- Hur tar du dig dit? Med bil till Wira bruk för att ta buss 620 tillbaka till Singö handel. Eller med Roslagsbanan från Stockholm till Åkersberga station och därefter buss 623 till Solskiftesvägen. Därifrån är de ca 3 km till Domarudden.
- Om leden: Etappen är ca 20 km med orange markeringar. Den är medelsvår i skogen och lätt längs vägarna.
- Boende. Stugor finns vid Domarudden och B&B vid Wira bruk.
- Läs mera om teappen på Roslagsledens hemsida.