Höjdpunkter längs lederna under 2020

Så här på årets sista dag är det lätt att börja tänka tillbaka på året som gått. Visst har det varit ett ganska dystert år. Men det har också lett till nya vanor. Jag har t ex vandrat mer än någonsin. Det har med några av våra vänner blivit ett sätt att umgås. Närmare 50 härliga vandringsdagar har det blivit. De flesta så klart i Stockholm och dess närområde, eftersom det är där jag bor. Men några lite längre bort.

Efter lite klurande har jag valt ut fem höjdpunkter som jag beskriver i den ordning jag gjorde vandringarna. Det blir för svårt att göra någon slags ranking. Två av vandringar har jag redan skrivit om och övriga tre tänkte jag ta tag i under januari. Tills dess kommer här lite kortfattad inspiration.

Omberg

Över Kristi Himmelsfärdshelgen gick vi signaturled Omberg. Förvisso aningen mer än två timmar från Stockholm, men efter att ha mött sex vandrare de två första dagarna (vid Omberg blev det fler) och varit enda gästerna på Trehörna hotell o värdshus så kände vi att det var mindre risk för smitta än hemma i Stockholm. Leden blev bättre för varje dag. I början skog, sjöar, betesmark och fina små byar. Sedan Vättern, Alvastra kloster, Omberg och bokskog. Årets bästa vandringslunch intog vi på Ombergs turisthotell som varje lördag serverar en tre-rätters lördagslunch. Jag frågade i mail lite om det var ok att vi kom i vandringskläder och med ryggsäckar och fick svar att de välkomnar alla.

Utö

En riktigt favorit som jag har vandrat tre gånger. Två gånger som dagstur och en gång med övernattning. Den går att variera, men oavsett om man går hela eller kortar ner den så är det bara att njuta av vår vackra skärgård. Och varför inte avsluta vandringen på någon av de trevliga restaurangerna innan du tar båten tillbaka till Årsta brygga. Senast njöt jag av fantastisk torsk på Nya Dannekrogen.

Abisko

Planen var en vecka i Lofoten. Men när gränsen stängde föreslog våra vänner att vi skulle åka till Abisko istället. Tågresan var bokad och vi fick fem härliga dagar i Abisko. Till vår stora förtjusning blev vi positivt överraskade över utbudet på dagsturer och att den dystra väderprognosen var fel. Under våra dagar gick vi till Kårsavagga, till Trollsjön (som andra halvan av juni fortfarande var mestadels täckt av is), Björkliden-Låktatjåkka, en bit mot Lapporten och sedan över till Nissonjohka och sen upp på Slåttatjåkkas topp och på Njullas topp, den senare både dagtid och vid midnatt.

I slutet av augusti fick jag möjlighet att följa med en väninna till Lofsdalen där vi hade tre trevliga och varierade vandringsdagar i alla väderlekar. Sömlingshågna runt, Pilgrimsleden (trodde vi) och Glötdalsvallen. Det var fjäll, myrar, renar, hjortron och vackra vattendrag och sjöar. Och så lyckades vi välja fel väg alla tre dagarna. Men det blev himla bra ändå.

En septemberhelg när vackert väder utlovats begav vi oss till Gysinge för att vandra två dagar i Färnebofjärdens nationalpark. Jag hade sett fina bilder från Färnebofjärden både på Instagram och i min favoritgrupp på Facebook ”Vandringsleder i Sverige”. Vi var helt inställda på att tälta och hittade en fantastisk plats inne i nationalparken. Vi tar med oss vacker natur, fina forsar, oändligt mycket lingon och en bäver som simmande förbi.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Dela på facebook
Dela på linkedin

Om mig

100.000 steg är en blogg med många steg vandring och inslag av några steg vardagsmotion, träning och små steg för att försöka leva lite mera klimatsmart. Jag som driver den här bloggen heter Marie Gunnarsson, en skåning som större delen av mitt vuxna liv har varit bosatt i Stockholm.

Resa och hälsa är två av mina passioner. På senare år har jag upptäckt att dessa båda kombineras väldigt bra genom vandring. Nya upplevelser och vardagsmotion på ett bräde. I närområdet eller lite längre bort.

Jag ”glamvandrar” gärna för att få det bästa av två världar. Prova gärna att gå några steg i mina fotspår.

Vill du veta lite mera om mig och min blogg? Läs vidare här.