Höstvandring i Färnebofjärden

Färnebofjärden

Jag fick upp ögonen för Färnebofjärden när jag började följa Sveriges nationalparker på Instagram. Vackra bilder och en beskrivning som sa “Här möts den nordsvenska och sydsvenska naturen och alla dess arter, i ett unikt älvlandskap vid Nedre Dalälven.” Men vänta nu, nedre Dalälven – är det inte där det finns lite väl många mygg?” Bra att tänka på när du planerar ditt besök att vår och höst är att föredra, speciellt om man som jag är lite av en myggmagnet.

Ofta när vi har varit ute och vandrat ett par, tre dagar har vi hittat en slinga och kunnat ta allmänna färdmedel tillbaka till den plats där vi parkerat bilen. Det går tyvärr inte i Färnebofjärden, så här gällde det att klura på ett annat upplägg. Eftersom vi vandrade (och inte paddlade, det får bli nästa besök) ville vi också försöka lägga vår vandring så vattennära som möjligt. Vi landade till slut i att åka till Gysinge, parkera bilen och gå etapp 18Upplandsleden till Skekarsbo. För att sedan dagen efter gå tillbaka samma väg, lätta på bagaget och ta buss 47 från Gysinge brukshandel till Österfärnebo kyrka. Därifrån gick vi etapp 1Gästrikeleden tillbaka till Gysinge. Ett upplägg vi var mycket nöjda med.

Gysinge ligger ca två timmars bilväg (eller 16 mil) från Stockholm. Vid Uppsala svänger man av från E4:an och åker genom åkrar, skog och byar. Framme i Gysinge parkerade vi bilen vid Gysinge bruk. Här fanns gott om plats och det var dessutom gratis, kan det bli bättre! I den fina bruksmiljön ligger Naturum Färnebofjärden. Bra att hämta inspiration innan det är dags att vandra in i nationalparken, tänkte vi. Men, som en anpassning till covid-19 visade sig naturum ha flyttat ut till nationalparkens huvudentré. Vi valde istället att börja med en fika i solen vid husknuten med Dalälven brusande framför oss. En perfekt start.

Sen ville vi komma iväg. Dagens mål var Brattnäset där det både finns ett vindskydd samt är tillåtet att campa. Camping inne i nationalparken är tillåtet på 11 platser, alla i anslutning till vindskydd med eldstad.

Sagt och gjort, vi gick över bron till Mattön och började gå längs etapp 18 på Upplandsleden (Skekarsbo till Gysinge, fast vi gick baklänges). Det är egentligen en anslutningsled mellan Upplandsleden och Gästrikeleden, totalt 14,5 km lång. I början på Mattön går leden i Gysinge naturreservat och stigen följer vattnet. I strålande septembersol och sagolikt landskap blev det många stopp för att föreviga alla intryck.

Leden var lätt att hitta och med undantag för en bit där det var mer rötter än stig så var den också lättvandrad. Det fanns flera skyltar med intressant information om både naturen och djurlivet. Själva hade vi turen att se en bäver simma nära strandkanten. Efter ca 3 km vandring var vi framme vid nationalparkens huvudentré.

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter att ha följt vägen och passerat två fina broar över fjärden tappade vi vattenkontakt när vi svängde höger in på leden. Lite motsägelsefullt med tanke på att vi nu befann oss i själva nationalparken. Trots det upplevde vi fin vandring som periodvis gick längs grusväg.

När magen signalerade lunch valde vi att göra en avstickare på 800 m ner mot Kungsgårdens fäbod, en liten raststuga vid Långlådingen och vattnet. Här kan man övernatta. Det finns ingen el eller vatten, men kamin och fyra (hårda) bäddar samt ett torrdass utanför.

Mätta och nöjda traskade vi vidare. Skogen glesade ut, vi korsade en väg och kom till ett gammalt kalhygge. Solen gassade och snart passerade vi några bärplockare. Men vi bestämde att det var bättre att gå på och komma fram till Brattnäset. 

Vid Kallviken, ca 2 km från Skekarsbo, fick vi vattenkontakt igen och där finns också ett mycket fint vindskydd. Därifrån är det bara 1 km till Brattnäset där det finns både vindskydd och eldstad samt är tillåtet att campa. De hade verkligen hittat rätt ställe, jag har aldrig sett så många lingon i hela mitt liv och blev lite sugen på att stanna själv.

Vi hittade snabbt en bra plats och satte upp tältet för att sedan fortsätta den sista kilometern på etappen. Målet var utsiktstornet på en höjd nära Skekarsbo varifrån du har en vidsträckt utsikt över Färnebofjärdens nationalpark. Även vid Skekarsbo finns rastplats med vindskydd och här kan du även parkera bilen.

Vi kände verkligen att vi hade hittat en vacker plats för natten. Brattnäset ligger på en liten udde med fina klippor och härlig vy över fjärden. Vi njöt av vår middag och den vackra naturen medan solen gick ner. Jag skulle absolut inte kalla camping för glam vandring, men visst går det att njuta av livets goda även om man sover i tält. Tunnbröd med serranoskinka stekt i olja och vitlök och lite manchego som förrätt och efter det en saffransrisotto. Och tänk, en halvflaska vin fanns med i packningen, inte alltför tungt att bära på. Men vinglasen lämnade vi hemma.

Jag tillhör knappast de morgonpiggas skara, men visst är det ändå häftigt att vakna med naturen.

Efter frukost var det dags att gå tillbaka samma väg som igår. Inte oss emot, det var en vacker sträcka och man får ett annat perspektiv när näsan pekar åt andra hållet. Iväg längs vattnet och över lingonfältet. Den här gången gick det inte att motstå. Fem minuter senare var en halvliters burk fylld. Lunch intogs på den fina rastplatsen vid Grimsholmen vid nationalparkens entré.

Därefter hade vi 3 km kvar till parkeringen vid Gysinge bruk. Målet var att ta buss 47 kl 13.20 (en av få avgångar) från Gysinge brukshandel (precis vid parkeringen) till Österfärnebo kyrka, en resa på fem minuter.

Vid Österfärnebo kyrka slutar etapp 1 på Gästrikeleden och än en gång gick vi baklänges, nu mot Gysinge, en sträcka på totalt 8,5 km. Leden inleder med bebyggelse och öppet jordbrukslandskap fram till Koversta gammelby. Det är en av Sveriges bäst bevarade gammelbyar med sex hus från 1600- och 1700-talen som står kvar på sina ursprungliga platser. Här finns det sommartid möjlighet att stanna och fika.

Efter Koversta går leden in i ett skogsparti innan man är framme vid Dalälven. Resten av leden följer Dalälven genom skog, längs vass och över myrar tills du är tillbaka vid Gysinge bruk.

Vi valde att ägna en stund åt att strosa runt vid bruket innan det var dags för hemfärd.alternativ. Då finns det också möjlighet att vandra ena dagen och paddla andra. Om man nu inte vill stanna längre.

För dig som vill sova i en varm säng och inte bära så mycket så känns Gysinge Wärdshus och hotell som ett bra alternativ. Då finns det också möjlighet att vandra ena dagen och paddla andra. Om man nu inte vill stanna längre.

Bra att veta:

 

  • Hur tar du dig dit? Gysinge Bruk ligger ca 75 km nordväst om Uppsala och 50 km sydväst om Gävle. Sväng av mot Gysinge Bruk från riksväg 56 och följ därefter skyltarna mot naturum. Från Gävle går det att ta sig till Gysinge med buss 49 och från Sandviken med buss 47. Från Uppsala går ingen lokaltrafik. 
  • Om lederna. Upplandsleden etapp 18 är 14, 5 km och går på grusväg och jämn skogsstig. Gästrikeleden etapp 1 är 8,5 km lång och går främst på stigar och spångar som kan vara hala. Båda är markerade med orange färg.
  • Tips. Det finns flera fina rastplatser längs Upplandsleden etapp 18.  Läs informationsskyltarna i Gysinge naturreservat och njut av utsikten från tornet vid Skekarsbo. Lägg in lite extra tid för att gå runt bland byggnaderna vid Gysinge bruk.
  • Boende. Camping är tillåtet på utvalda platser och vindskydden håller hög standard. Gysinge Wärdshus är ett lyxigare alternativ som jag inte provat själv ännu.
  • Läs mera på Färnebofjärdens nationalsparks hemsida.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela på facebook
Dela på linkedin

Om mig

100.000 steg är en blogg med många steg vandring och inslag av några steg vardagsmotion, träning och små steg för att försöka leva lite mera klimatsmart. Jag som driver den här bloggen heter Marie Gunnarsson, en skåning som större delen av mitt vuxna liv har varit bosatt i Stockholm.

Resa och hälsa är två av mina passioner. På senare år har jag upptäckt att dessa båda kombineras väldigt bra genom vandring. Nya upplevelser och vardagsmotion på ett bräde. I närområdet eller lite längre bort.

Jag ”glamvandrar” gärna för att få det bästa av två världar. Prova gärna att gå några steg i mina fotspår.

Vill du veta lite mera om mig och min blogg? Läs vidare här.