Hovdala vandringscenter

Höjdarnas höjdarled

I Stf:s tidning Turist (nr 2, 2020) finns det en artikel som heter ”Hovdala i full blom”. Här berättas att skånska Hässleholm storsatsar och har målsättningen att Hovdala vandringscenter inom några år ska klassas om ett av Europas bästa vandringsområden, certifierat av ERA (European Ramblers’ Association).  

Jag känner mig som skomakarens barn. Trots min uppväxt i Hässleholm har jag aldrig vandrat vid Hovdala. Vedema strövområde och Tormestorp (där ett par av lederna passerar) har jag besökt. Flera friluftsdagar har jag cyklat runt Finjasjön. På de senaste årens besök i min hemstad har jag ätit lunch och påskbuffé på Hovdala slottsrestaurang. Men aldrig ens vetat om att jag kunnat njuta av fin vandring här.

Det måste åtgärdas. Pandemin sätter dock käppar i hjulet. Både för att resa alltför långt inom Sverige och att träffa den äldre generationen. Men i februari öppnade sig ett fönster. Fokus för resan till Skåne var att flytta min mamma till ett äldreboende, men när det mesta var förberett för flyttlasset vid söndag lunch och mamma behövde vila passade min man och jag på att ta en tur vid Hovdala.

Redan på väg till Hovdala blev jag fascinerad. Finjasjön, som vi passerade, var full med folk denna vackra vinterdag. Än en gång grävde jag i minnet efter barndomsminnen och kunde inte komma på att jag själv har åkt skridskor på Finjasjön.

Men nu var det fullt med folk som både åkte skridskor, satt i stolstolar och fikade eller bara tog en promenad över isen i det vackra vintervädret. När jag pratade med min bror några dagar senare fick jag minsann höra att det varit flera vintrar med is på Finjasjön. Han kunde minnas att när han och pappa åkte bil på den plogade banan på sjön. Där ser man.

Det var lite roligt att konstatera att vattenståndet var högt när sjön frös. Flera träd stod en bit ut i isen.  

Vi hade riktat in oss på Alslingan som är 6 km och bjuder på Sveriges längsta spång genom alsumpskog på hela 1,6 km. Men när vi hade parkerat bilen vid Hovdala slott och tittade på kartan på plats såg vi att Alslingan började på andra sidan Finjasjön. Så då fick det bli västra loopen av Höjdarnas höjdarled istället, totalt 9 km. Ett tips är att plocka med foldern ”Välkommen till Hovdala” som innehåller både en bra karta och beskrivningar av lederna.

Det är en fiffig sak med lederna vid Hovdala vandringscenter. Tre av lederna består av två loopar så man kan välja att vandra en av looparna eller båda två. Kanske med en lunch- eller fikapaus vid Hovdala slott mellan looparna. Hovdala slott har gamla anor och flyttades för att skyddas i ofredstider till sitt nuvarande läge i början av 1500-talet. Slotten spelade en viktig roll under krigen mellan Sverige och Danmark på 1600-talet.

IMG_1755

Skyltningen är oftast väldigt tydlig med vackra ledbrickor och färgmarkeringar. Varje led har ett namn och en symbol som knyter an till ledens karaktär. På Sanna Rosells reseblogg (där för övrigt alla leder beskrivs mycket bra) lär jag mig att namnet också knyter an till Hässleholms tid som regementsstad. Hovdala var då ett militärt övningsområde och högst uppe på kullarna stod cheferna för att ha överblick över ”fältet”. Höjdarna på höjderna. Här är det ljusblå skyltar som gäller. Ingen pil betyder fortsätt rakt fram.

Start sker vid borggården och Orangeriet på slottet, riktning norrut (mot sjön). Leden är i sin helhet 22 kilometer, varav den östra delen är 13 kilometer och den västra 9 kilometer.

Leden bjuder på flera vackra utsikter från åsarna och har gott om fina rastplatser att stanna på för att njuta lite extra länge av utsikten. Den går mestadels på stigar och mindre vägar. Naturen är omväxlande med både ängsmarker och hagar med betande får och skog. Ganska snart kommer du fram till Finjasjön och vandrar längs sjökanten.

IMG_1765

Därefter går det uppför och du får njuta av fina utsikter, bland annat vid Dalleröds klack och Hovdala Trädhus. Just vid Dallaröds klack ligger en ny lägerplats kallad ”Mellan skymning och gryning”. Här finns tre arkitektritade vindskydd: Birk, Birka och Ronja. Det kan tyckas överdrivet med arkitektritade vindskydd, men väl på plats blir i alla fall jag väldigt sugen på att övernatta. Om man vill göra det ska man boka i förväg.

Dammslingan

Nästan tlllbaka vid Hovdala slott passerar vi Broslätt och avtaget till Dammslingan som är 4 km. Vi tittar på klockan och känner att det finns både tid och lust att vandra en stund till. Sagt och gjort, vi svänger av och följer de mörkblå ledmarkeringarna. Vilket lyckokast! Slingan går förbi kulturmiljön vid Broslätt och fortsätter sedan längs en ravin till Hammarmölledamm. Vintern bjuder på fina isformationer, den ena vackrare än den andra.

Efter en stund passerar vi Biblioteksruinen, resterna av Michael Ehrenborgs påbörjade bibliotek, ett bygge som aldrig avslutades pga hans bortgång. Eftermiddagsljuset lyser vackert genom ruinen. Vi funderar på varför man vill ha ett bibliotek mitt i skogen (ovetandes om att det var en tilltänkt plats för avskildhet) och tycker det är lite roligt att det är placerat i en skog full av bok(ar).

Vi avslutar såväl Dammslingan som Höjdarnas höjdarled och återvänder till Hovdala slott.  

Bra att veta:

 • Hur tar du dig dit? Med tåg eller bil till Hässleholm. Du kan vandra från centrala Hässleholm eller boka närtaxi om du kommer med tåg.
 • Om leden. Leden är totalt 22 km, den västra är 9 km och den östra 13 km. Mestadels på stigar och mindre vägar. Ganska kuperad. Ljusblå markering.
 • Tips. Njut gärna av en fika eller lunch på Fröknarnas café eller Slottsrestaurangen. Varför inte smaka på den berömda Hovdalatårtan.
 • Boende. Om du behöver övernatta i Hässleholm ger hotell Statt en fantastisk service och erbjuder även vandringspaket. Ett billigare alternativ är Hässleholmsgårdens vandrarhem, Byskolan i Brönnestad, B&B eller varför inte vindskydden Birk, Birka eller Ronja längs leden.
 • Bra tid att besöka. Året runt, men i börjar av juni blommar svärdsliljorna i alsumpskogen. Läs gärna på hemsidan om status på leden.
 • Läs mera på Hovdalas hemsida

2 reaktioner på ”Hovdala vandringscenter”

 1. Vad roligt att läsa om dina upplevelser i Hovdala! Ni verkar haft en fin vandringstur och påsklunch på slottet lät riktigt gott. Det ska jag försöka tajma in nästa gång jag är i trakten.

  Roligt också att hitta din blogg. Här kommer jag få många tips inför kommande vandringsresor!

  1. Tack! Det finns verkligen en mängd vandringar i Skåne som lockar. Vi hoppas kunna göra några i samband med besök i hemtrakterna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Dela på facebook
Dela på linkedin

Om mig

100.000 steg är en blogg med många steg vandring och inslag av några steg vardagsmotion, träning och små steg för att försöka leva lite mera klimatsmart. Jag som driver den här bloggen heter Marie Gunnarsson, en skåning som större delen av mitt vuxna liv har varit bosatt i Stockholm.

Resa och hälsa är två av mina passioner. På senare år har jag upptäckt att dessa båda kombineras väldigt bra genom vandring. Nya upplevelser och vardagsmotion på ett bräde. I närområdet eller lite längre bort.

Jag ”glamvandrar” gärna för att få det bästa av två världar. Prova gärna att gå några steg i mina fotspår.

Vill du veta lite mera om mig och min blogg? Läs vidare här.