Lovö runt

Årets första vandring

Lovön är, efter Kärsön, den av Ekerö-öarna som ligger närmast övriga Stockholm om du åker bil eller buss. Det som fastnar i blickfånget när du närmar dig Lovön är utan tvekan Drottningsholms slott, som ligger väldigt vackert vid Mälaren. Slottet började faktiskt byggas redan på 1500-talet av Johan III. Föga förvånande finns det också ett antal fornlämningar på Lovön. Det som är lättare att bli förvånad över är hur man plötsligt känner att storstadens myller försvinner och istället befinner man sig mitt ute på landsbygden. Här bjuder naturen på en stor variation – allt från skogsmark till öppna ängar och fin bebyggelse. Samt titt som tätt vackra vyer över Mälaren.

Sedan 2014 är Lovön, tillsammans med kringliggande öar, ett naturreservat. Med mycket att erbjuda, allt från vandring till ridning och cykling. Så det var kanske inte bara en slump att årets första vandring gick av stapeln här. Det är lätt att snabbt ta sig hit och vandringslederna har jag enbart läst positivt om.

Det var utlovat sol, men som så ofta på sistone fick vi nöja oss med en strimma blå himmel här och där. Desto trevligare att naturen var lätt pudrad med snö, ibland lite vitare och ibland mera grönt beroende på väderstreck.

Lovö runt är 17 km lång och går längs kusten på norra Lovön. Väljer man istället att gå den 23 km långa Fornstigen befinner man sig lite längre från vattnet.

Vi valde att börja vid busshållplatsen Tillflykten, på södra sidan Lovön, precis innan vägen går in i en tunnel. Det går så klart lika bra att börja vid busshållplatsen Sötvattenlaboratoriet och gå i andra riktningen. Ett tips är dock att åka buss endast till eller från Orangeriet så slipper du byta. Bussresan tar ca 5 minuter och bussarna går var 15e minut på helger.

Leden är mycket bra markerad med orange kompletterat med skyltar lite då och då. Det finns också informationsskyltar för den som vill fördjupa sig om Lovön och naturen.

Det finns flera fina rastplatser. Rastplats Lunda är otroligt fin nära vattnet med bänkar och eldstad. För vår del var det lite för tidigt för lunchpaus, vi hade siktet inställt på rastplats Norrby skog som låg drygt halvvägs precis vid vattnet. Så vi gick vidare och kom snart till ledens stora utmaning. En ganska brant klättring uppför berget. Rep fanns att tillgå vilket kändes extra bra när det är snö på marken.

Efter ett tag kände min man och jag faktiskt igen oss, trots att det var första gången vi gick den här leden. Vi var vid Lovö Prästvik och platsen för start och mål för SCT duathlon. Vår äldsta son tränar triathlon och sista lördagen i april brukar det vara dags för årets första tävling. Flera gånger har vi suttit i skogsbacken och tittat på när cyklisterna susar förbi. Och ofta har de tävlande fått entusiastiska hejarop av ett välkänt par ute på promenad med hundarna – vår kung och drottning som ju bor på Lovön.

Nu började det kurra i magen och rastplatsen hägrade. Men som så ofta nuförtiden är det gott om människor ute i naturen. Inte så många längs vår led, men det finns gott om leder i naturreservatet och det är härligt att se hur många, stora som små, som beger sig ut i naturen nu under pandemin. 

Vi fortsatte en liten bit och hittade ett annat trevlig ställe att äta vår soppa på. Vintertid är soppa verkligen en suverän lunch. Bara att fylla en rejäl termos och njuta av en varm lunch i kylan. Även om temperaturen höll sig runt noll grader så blir man lätt lite frusen när man tar paus.

På Lovön finns det ädellövträd och här trivs många fågelarter, däribland hackspetten som jag själv klarar att känna igen. De är inte alltid så lätt att se dem, men ljudet av det ihärdiga hackandet hörs ofta.

Jag tycker nog att andra halvan av leden var finast. Lite häftigt var det att gå på spångarna genom alsumpskogen. Men omväxling förnöjer och det här är en mycket trevlig tur som vi gärna återvänder till. Kanske i kombination med Fornstigen så att vi till och med kommer hela vägen runt och slipper åka buss.

Bra att veta:

  • Hur tar du dig dit? Med bil ut på väg 275 över Tranebergsbron (om du kommer österifrån) till Brommaplan där du svänger av mot Ekerö. Efter att ha passerat Drottningholm är det bara att välja om du vill parkera bilen vid Orangeriet eller nära busshållplats Tillflykten lite längre ut på Lovön. Kommunalt åker du buss 176 eller 177 från Brommaplan.
  • Om leden. Leden är ca 17 km och mycket bra markerad med orange markeringar och flera skyltar. Den är relativt enkel att gå förutom ett par branta passager. Du går mestadels på stigar och små skogsvägar.
  • Tips. Turen kan både göra kortare och längre. Det finns gott om fina rastplatser. Går du sommartid kan det vara bra att packa med badkläder. 
  • Läs mera på länsstyrelsens  eller på statens fastighetsverks hemsida.

1 reaktion på ”Lovö runt”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela på facebook
Dela på linkedin

Om mig

100.000 steg är en blogg med många steg vandring och inslag av några steg vardagsmotion, träning och små steg för att försöka leva lite mera klimatsmart. Jag som driver den här bloggen heter Marie Gunnarsson, en skåning som större delen av mitt vuxna liv har varit bosatt i Stockholm.

Resa och hälsa är två av mina passioner. På senare år har jag upptäckt att dessa båda kombineras väldigt bra genom vandring. Nya upplevelser och vardagsmotion på ett bräde. I närområdet eller lite längre bort.

Jag ”glamvandrar” gärna för att få det bästa av två världar. Prova gärna att gå några steg i mina fotspår.

Vill du veta lite mera om mig och min blogg? Läs vidare här.