Nobel light walk

Nobel light week. Ljus i mörkret. Ja, efter noll soltimmar i december så behövs det mer än någonsin. Nobel light week är ett nytt sätt att fira årets nobelpris i Stockholm. Det bestod av ljusupplevelser på kända platser och byggnader under perioden 5-13 december. Ett trevligt initiativ att utomhus få uppleva lite kultur, på säkert avstånd till andra. På Luciadagen tog vi sista chansen att gå på stadsvandring i mörkret. Vi håller tummarna för en repris nästa år. 

Vi har ca 30 minuters promenad till Slussen så det blev en rask promenad till första stoppet; Stockholms Stadsmuseum. Reflektion heter konstverket som förändras när man rör sig i förhållande till det. 

Sedan bar det vidare mot Gamla Stan och Nobelmuseum. Gamla stan tycker jag är allra mysigast att strosa runt i på vintern. Helst med stora, mjuka snöflingor som långsamt dalar ner, men det går bra utan snö också. 

Julgranen på Skeppsbron är alltid lika fin. Visste ni att den står där för 25e gången? Första gången familjen Stenbeck tog initiativ till att bygga granen var nämligen 1996.

Det är en byggd gran som innehåller delar från många granar. Först hittar man en stor och stadig gran vars stam man använder. Och därefter fästs grenar från flera andra granar på stammen. En jämnare gran får man leta efter.

Efter att ha beundrat granen smet vi in i Gamla Stan och följde gränderna fram till slottet och vidare till stortorget och Nobelmuseum. Här finns ljusinstallationen ”Ledsagare” som symboliserar hur studenter i gulblått band ledsagar hedersgästerna till bords. 

Vidare mot  Norrbro varifrån vi kunde ser Operan som var upplyst som en symbol för ljusare tider när vi åter kan mötas i en mörk salong och njuta av opera och balett. Huruvida färgerna representerar balett respektive opera lyckades jag inte lista ut.

Vid Helgeandsholmen finns installationen ”The Marlin and La Mar”, gjord av studenter från Konstfack. Här är Hemingways ”Den gamle och havet” inspirationskälla till en tolkning av människans förhållande till naturen.

Nationalmuseum var svår att fånga på bild och under den lite längre ljusberättelsen kryp den råa kylan in på bara skinnet. Bäst att sätta fart mot Dramaten. På Raoul Wallenbergs torg, bredvid Berzelii Park, står som vanligt ett gäng älgar. En riktig favorit som fick rama in Dramaten för mig.

På väg till Konserthuset passerade vi NK. Och vem kan motstå att stanna till och njuta av deras julskyltning? I år är temat en hållbar vintersaga, skapat av återanvänt material från varuhuset.

Konserthuset var upplyst i festbelysning på samma sätt som det varit sedan 2008. Designidén är baserad på konserthusets unika koboltblå färgsättning.

Och visst är det pampigt. Men det överlägset bästa upplevde vi ändå till sist. Stadshuset, ett av mina favoritbyggnader i Stockholm. Installationen heter Space och visar bilder från rymdens yttersta hörn. Och det passar bra när årets fysikpris gick till upptäckten av svarta hål, ett av universums sällsammaste fenomen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela på facebook
Dela på linkedin

Om mig

100.000 steg är en blogg med många steg vandring och inslag av några steg vardagsmotion, träning och små steg för att försöka leva lite mera klimatsmart. Jag som driver den här bloggen heter Marie Gunnarsson, en skåning som större delen av mitt vuxna liv har varit bosatt i Stockholm.

Resa och hälsa är två av mina passioner. På senare år har jag upptäckt att dessa båda kombineras väldigt bra genom vandring. Nya upplevelser och vardagsmotion på ett bräde. I närområdet eller lite längre bort.

Jag ”glamvandrar” gärna för att få det bästa av två världar. Prova gärna att gå några steg i mina fotspår.

Vill du veta lite mera om mig och min blogg? Läs vidare här.