Opphemsrundan i tidig vårsol

Opphemsrundan är en slinga som börjar och slutar i Rimforsa. Ungefär halvan slingan följer Östgötaledens sträckning från Rimforsa till Linköpingsgränsen. Totalt 15 km, men vi valde att korta ner den ca 1,5 km genom att inte gå hela vägen fram och tillbaka till Liljeholmen herrgård. Så istället för att svänga av mot Liljeholmens herrgård valde vi rakt motsatt riktning för att sedan strax svänga höger in på en liten grusväg och parkera bilen där. Både Opphemsrundan och Östgötaleden följer grusvägen så håll utkik efter de orange markeringarna.

Slingan går både genom kulturlandskap, skogar och förbi en och annan göl. Ömsom vandrar vi fram på små vägar som känns så typiska för det vi hittills upplevt av Östgötaleden. Och ömsom vandrar vi i skogsterräng.

Och vilken dag! För första gången på länge värmde solen skönt under lunchen. Vi hade kunnat sitta länge och titta ut över ängarna, men lockades samtidigt av att få njuta av vårt boende. Så vi lämnade vår plats i solen och vandrade vidare.

Strax efter Lövsveden kommer du ner till en grusväg. Här lämnar Opphemsrundan Östgötaleden efter ca 7 km och viker av mot höger längs grusvägen. Därefter har du inga markeringar att följa utan du får förlita dig på kartan från Kinda turism eller följa stigar i appen Naturkartan. I beskrivningen står att du efter ca 1 km passerar en jaktstuga. Själv såg jag framför mig en ståtlig, timrad stuga, men det visade sig vara ett tämligen litet hus. Dock ett bra riktmärke. Nästa riktmärke är Kullagöl och sedan kommer du förbi en sankmark innan du ser sjön Åmmern framför dig.

Efter torpet Småbäck är du strax framme vid Dal där du åter ansluter till Östgötaleden som leder tillbaka till Rimforsa.

Bra att veta:

  • Hur tar du dig dit? Leden utgår från Liljeholmens herrgård, men då början och slutet är gemensam går det att korta leden genom att börja en bit in på den.
  • Om leden. Leden är 15 km, lätt till medelsvår och tar ca 4-5 h att vandra.
  • Boende. Rimforsa strand, så klart. Men även Liljeholmens herrgård erbjuder boende.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela på facebook
Dela på linkedin

Om mig

100.000 steg är en blogg med många steg vandring och inslag av några steg vardagsmotion, träning och små steg för att försöka leva lite mera klimatsmart. Jag som driver den här bloggen heter Marie Gunnarsson, en skåning som större delen av mitt vuxna liv har varit bosatt i Stockholm.

Resa och hälsa är två av mina passioner. På senare år har jag upptäckt att dessa båda kombineras väldigt bra genom vandring. Nya upplevelser och vardagsmotion på ett bräde. I närområdet eller lite längre bort.

Jag ”glamvandrar” gärna för att få det bästa av två världar. Prova gärna att gå några steg i mina fotspår.

Vill du veta lite mera om mig och min blogg? Läs vidare här.