Orlången – årets bubblare

Jag läste en sms-notis i DN i somras. Avsändaren lovordade Huddinge kommun för deras fina och välmarkerade friluftsområden. Efter att ha varit ute och vandrat åtminstone varannan helg under pandemin var min spontana reaktion – ja, exakt så är det. För även om det finns många fina leder och de flesta är mycket bra markerade så tycker jag att Huddinge erbjuder det lilla extra.

Bara markeringarna är värda att lyfta. Du följer inte bara en färg, utan på färgmarkeringen står också vilken slinga du följer. Perfekt för nybörjaren och uppskattat av alla.

Ett område i Huddinge som jag besökte redan i april var Orlångens naturreservat. Kanske är det välkänt för dig, men jag upplever att många inte känner till det. Du möter inte heller så många när du går där. Men vilken pärla. Utan tvekan vill jag kalla Orlången för årets bubblare. 

I april fick vi njuta av massor med vitsippor vid Mörtsjön. Sen har vi återvänt både i maj och på höstkanten. Och fler gånger lär det bli. I juni blommar nattviol vid kvarnen så då är det hög tid för att planera in nästa besök.

Vi har ställt bilen vid Balingsta gård, men det finns flera (små) parkeringar att välja bland. Vill du åka kommunalt tar du buss 709 från Huddinge station till Balingstavägen. Sen är det en dryg kilometer till Balingsta gård.

Den slinga som vi har gått är ca 8-9 km. Det är en kombination av tre leder. Vi börjar med Mörtsjöslingan (3,2 km), viker av ut mot vägen och fortsätter in på Bottnen runt (2 km) för att sedan avsluta med Kvarnen runt (2,4 km) som tar oss tillbaka till Balingsta gård.

Orlången är sedan 1998 ett naturreservat. Vad som jag tycker är härligt med den här vandringsturen är att det är ett axplock av flera naturupplevelser, allt från barr- och lövskog till våtmark, sjö och betesmark. En beskrivning av Balingshalvön berättar om åker- och betesmark, öppen våtmark, alkärr och stora ädellövskogsbestånd. Ett rikt fågellivet och en mycket intressant flora med sällsynta svampar, lavar och mossor.

Du börjar vandringen i skogsmiljö, till och med riktig gammelskog. Här är lite kuperat men inget avancerat. Snart skymtar Mörtsjön och med största sannolikhet får du se spår av bäver. När du har rundat sjön för att vända söderut så kommer du fram till torpet Charlottendal. Här tvättade man tvätt åt stockholmarna i början av 1900-talet.

På Mörtsjöns östra sidan är fortsätter skogen och det är rejält brant på sina ställen. Därefter kommer mera öppen ängs- och betesmark. Här kan man sitta vid sjön och njuta av sin fika och lugnet som både naturen och vattnet ger. 

Längs ner vid sjön avstår vi att runda sjön och vända norrut igen. Istället fortsätter vi rakt fram längs fältet mot vägen. Dags för nästa slinga så därför svänger vi vänster på vägen för att komma fram till Bottnen runt.

Bottnen är en våtmark och har ett rikt fågelliv. Själv är jag inte så hemma på fåglar och skulle troligen kunna förväxla en gulärla med en talgoxe om jag hade turen att se en. Men det är ett annorlunda landskap där fågellivet bidrar med mycket liv och rörelse. Här finns flera fina rastplatser, kanske inte så konstigt med tanke på att våtmarken lockar många fågelskådare.

Kvarnen runt, slutligen, går längs sjön Orlångens norra strand. Här dominerar betesmark och även här finns flera rastplatser. På slutet kommer du fram till en gammal väderkvarn, en så kallad ”holländare”, som har namngett slingan. Gå upp till kvarnen och njut av den fina utsikten över sjön och naturreservatet. Därefter är det inte långt tillbaka till Balingsta gård.

Bra att veta:

  • Hur tar du dig dit? Orlången är ett stort reservat med entréer från flera håll. Med bil nås områdets västra och centrala delar via Lännavägen, väg 259. Följ skyltning mot Naturreservat för att parkera vid Balingsta, Sundby eller Ebbadalsvägen. Åker du kommunalt tar du buss 709 från Huddinge station till Ballingstavägen.
  • Om leden. Leden som jag beskriver är ca 8-9 km. Den kan göras både kortare och längre. Läs mera på Naturkartan eller plocka en karta på plats.
  • Tips. Det finns gott om fina rastplatser, en har till och med tak. Gå upp till kvarnen och njut av utsikten.
  • Läs mera på länsstyrelsen hemsida.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela på facebook
Dela på linkedin

Om mig

100.000 steg är en blogg med många steg vandring och inslag av några steg vardagsmotion, träning och små steg för att försöka leva lite mera klimatsmart. Jag som driver den här bloggen heter Marie Gunnarsson, en skåning som större delen av mitt vuxna liv har varit bosatt i Stockholm.

Resa och hälsa är två av mina passioner. På senare år har jag upptäckt att dessa båda kombineras väldigt bra genom vandring. Nya upplevelser och vardagsmotion på ett bräde. I närområdet eller lite längre bort.

Jag ”glamvandrar” gärna för att få det bästa av två världar. Prova gärna att gå några steg i mina fotspår.

Vill du veta lite mera om mig och min blogg? Läs vidare här.