Pilgrimsleden, eller inte?

Andra dagen bestämde vi oss för att gå längs Pilgrimleden. Men någonstans i kartläsningen blev det nog lite fel. För att komma upp på fjället snabbt siktade vi på att parkera vid Strådalsvallen. Men eftersom det inte finns en bilväg dit (som vi trodde när vi tittade på kartan) hamnade vi på parkeringen vid Hovärksvägen. Och följde en markerad vinterled istället. Jag gissar att det var Lussileden. Fast i början var det definitivt en vandringsled, otroligt fint byggd så att alla kan njuta av fjället.

Det är lätt att tänka att det gör väl inte så mycket så länge det finns markeringar och är vacker vandring. Jag håller helt med. Det som kan bli lite krångligt är att vinterleder bygger på att det är snö som är underlaget och när det inte finns någon snö kan det vara blött.

Periodvis var det ganska sank mark och vi lärde oss snabbt var det var bäst att sätta fötterna. Sankmark kan vara myrmark och det blev också den stora fördelen med vårt felval. Vi hittade massor med hjortron.

 

 

 

 

 

 

Idag var naturen helt annorlunda. Marken bjöd på en palett av färger från blåbärsris, mossa, ljung och hjortron. En relativt flack vandring där det krävande snarare bestod av svikten i marken och att välja en bra tuva att sätta foten på.

Vi hittade bra ställen att både fika och äta på. Kaffestoppet bjöd på om inte oväntat besök så ett besök som kom oväntat nära. Det var bara renarna, vi och naturen. Av förklarliga skäl var det inte så många andra vandrare ute på vinterleden.

När vi kom fram till en otroligt fin grillkåta valde vi att vända. Men först tittade vi runt och såg framför oss hur mysigt det skulle vara att stanna här på vintern. Varför inte vid den sötaste hållplats jag någonsin har sett?

Även idag kändes det som om molnen lättade vägen tillbaka och vi njöt av tystnaden och vidderna.

Sen blev det så klart bråttom för att hinna förbi ICA Lofsdalen för att hinna handla till kvällens pyssel. Vilka fina syltburkar vi fick tag på.

Bra att veta:

  • Hur tar du dig dit? Bil till parkering vid Hovärksvägen. Men för Pilgrimsleden föreslår jag att du startar vid Högvålen eller vid Rombovallen, precis som det står i beskrivningen. Eftersom det här inte är en rundslinga kan du välja att vända halvvägs.
  • Om leden: Enligt vår egen uppskattning blev det 16-18 km idag. Pilgrimsleden är 22 km.
  • Tips: Om ni väljer vår förvirrade väg så ta med något så att ni kan plocka hjortron om det är säsong.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela på facebook
Dela på linkedin

Om mig

100.000 steg är en blogg med många steg vandring och inslag av några steg vardagsmotion, träning och små steg för att försöka leva lite mera klimatsmart. Jag som driver den här bloggen heter Marie Gunnarsson, en skåning som större delen av mitt vuxna liv har varit bosatt i Stockholm.

Resa och hälsa är två av mina passioner. På senare år har jag upptäckt att dessa båda kombineras väldigt bra genom vandring. Nya upplevelser och vardagsmotion på ett bräde. I närområdet eller lite längre bort.

Jag ”glamvandrar” gärna för att få det bästa av två världar. Prova gärna att gå några steg i mina fotspår.

Vill du veta lite mera om mig och min blogg? Läs vidare här.