Sömlingshågna runt

Sömlingshågna runt är en av flera turer som utgår från Västvallen. Turen på lite drygt 20 km är den längsta turen av dagsturerna. En vacker vandringsled som bjuder på enastående utsikt.

1 1153

Regnmolnen hängde tunga över oss när vi började gå. Och det blev också en dag med skiftande väder och mycket träning i att ta på och av regnbyxor. Till slut lät jag dem helt enkelt vara på, vädret var inte så varmt att det störde.

Vi inleder genom skogen med smattrande regn och porlande bäckar. Sneglar förtjust mot alla blåbär, men bestämmer oss för att inte stanna och plocka ännu. Rundan är trots allt 20 km.

Myrmarker blev något vi skulle passera varje dag i Lofsdalen. Med eller utan hjortron!

Efter ett tag når vi trädgränsen och topparna börjar ta allt mer plats. Det gör även vinden, eller så fanns den där hela tiden men stoppades av alla träd.

Leden inleder uppför fram till passet vid Sömlingshågna där vi möter en fantastisk utsikt över fjällkedjan. Egentligen passerar leden sjön Hågntjärn, men huruvida det var vår uppmärksamhet eller skyltarna som brast har jag svårt att uttala mig om.

Kombinationen av den relativt kraftiga blåsten när vi kom upp på fjället tillsammans med en tilltagande hunger och spaningen efter den perfekta rastplatsen kan ha påverkat vår orienteringsförmåga. Men lunch blev det, till slut. Inte vid Hågnvallen som vi hade tänkt oss men med fina vyer.

Mätta och nöjda fortsätta gick vi nu nedför med lätta steg. Naturen blev alltmer grön och till och med solen tittade fram.

Även nu ska erkännas att jag är lite osäker på om vi hamnade på nedre Hågnvallen på vägen tillbaka eller om vi lyckades återuppta färden längs Sömlingshågna runt. Ett tydligt tecken på hur man bara njuter av naturen runt omkring istället för att titta efter markeringarna. Just idag gjorde det inte så mycket. Vi hade en vacker tur och kom utan problem tillbaka till parkeringen vid Västvallen. Nöjda och belåtna med dagens vandring.

Bra att veta:

  • Hur tar du dig dit? Bil till parkering vid Västvallen, ca 10 min från själva Lofsdalen.
  • Om leden: 20 km i medelsvår terräng i blandad natur.
  • Tips: Håll utsikt efter skyltarna så att ni inte missar Hågntjärn och dess (gissningsvis) fina rastplats.

2 reaktioner på ”Sömlingshågna runt”

  1. Vilken härlig vandring och inspirerande inlägg!
    Vi ska själva upp där i sommar, och funderar på att tälta en natt på fjället vid Sömlingshågna. Hoppas på att hitta en fin plats och få lika härligt väder som ni verkar ha haft!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela på facebook
Dela på linkedin

Om mig

100.000 steg är en blogg med många steg vandring och inslag av några steg vardagsmotion, träning och små steg för att försöka leva lite mera klimatsmart. Jag som driver den här bloggen heter Marie Gunnarsson, en skåning som större delen av mitt vuxna liv har varit bosatt i Stockholm.

Resa och hälsa är två av mina passioner. På senare år har jag upptäckt att dessa båda kombineras väldigt bra genom vandring. Nya upplevelser och vardagsmotion på ett bräde. I närområdet eller lite längre bort.

Jag ”glamvandrar” gärna för att få det bästa av två världar. Prova gärna att gå några steg i mina fotspår.

Vill du veta lite mera om mig och min blogg? Läs vidare här.