Sörmlandsleden är en av våra låglandsleder och består av mer än 1000 km vandring. Det kanske inte är så svårt att förstå att Sörmlandsleden är en av Sveriges längsta natur- och kulturvandringsleder. Jag har gått drygt 15 av Sörmlandsledens totalt 62 etapper (och 36 anslutningsetapper) och de har alltid varit tydligt markerade och i relativt gott skick. Markeringarna består av orangefärgade ringar runt träd och stolpar, skyltar med texten SÖRMLANDSLEDEN och S-pilar. Ibland finns skyltar med information om ledansvariges namn och kontaktuppgifter för att man ska kunna förmedla om man ser något som behöver åtgärdas. Eller kanske bara ge beröm för ett gott arbete. Stöd gärna föreningen Sörmlandsleden, det kostar bara 200 kr/år och du får tillgång till mycket bra information.
Etapp 5:2 är en av tre anslutningsetapper som går från Nynäshamn till Paradiset. Etappen går från Ösmo till Hemfosa. Men logistiken gjorde att vi valde att gå från Hemfosa till Ösmo. Det finns nämligen en bra infartsparkering vid Ösmo station. Därifrån tar man pendeltåget två stationer till Hemfosa och har på så sätt ingen tid att passa när man vandrar. Etappen är 15 km lång och till det tillkommer ca 1,5 km från stationen i Hemfosa till leden. Men istället kan man dra av lite i Ösmo när man går från Muskan till parkeringen. Om man inte vill gå hela etappen går det bra att börja eller sluta i Segervång som är stationen mitt emellan Ösmo och Hemfosa.
Varför valde vi just etapp 5:2? En faktor var enkelheten i logistiken, en annan lagom längd och en tredje att den såg ut att erbjuda både variation i natur och möjlighet till att fylla svampkorgen.
Logistiken flöt på bra och vi tog pendeltåget 9.14 från Ösmo till Hemfosa. Fram med kartan för att hitta till etappen, fast det var överflödigt. Det fanns så klart tydliga pilar mot Sörmlandsleden från stationen. Det gick heller inte att missa var etappen korsade vägen då Sörmlandsleden skämmer bort med oss vandrare med skyltar med etappbeskrivningar.
I början dominerar barrskogen och marken är täckt med mossa av olika slag. Inte minst vitmossan fanns det gott om.
Det är lätt att tänka att det är lite grått och trist i november. Och jag är den första att skriva under på det. Ibland känner jag till och med för att demonstrera för att november ska strykas ur kalendern. I oktober har vi all färgprakt och i december nalkas jul, massor med ljus och förhoppningsvis snö. Och det vänder mot ljusare tider. Men november kan ibland kännas som en stor, grå massa. Desto härligare att komma ut i naturen och ändå uppleva en variation av färger, om än mest milda sådana. Allt från vitmossan till grön-brunt gräs och knallgrön mössa.
Ett par, tre kilometer in på leden finns det möjlighet att göra en avstickare (markerad sådan) upp på Borgberget till en fornborg och för att njuta av milsvid utsikt. Då vi var i början av vår vandring valde vi bort det.
Ungefär halvvägs till sjön Muskan passerar vi en liten skogssjö vid namn Tärnan. Vill man använda Segervång som start eller mål så kan det vara bra att veta att Tärnan ligger ca en kilometer norr om Segervång. Vid Tärnan finns också en eldplats vid östra strandkanten.

Leden går vidare på en höjdsträckning i omväxlande skog. Efter en lång sluttning kommer i ner till Muskans norr ände. Namnet har med musk (=mörker) att göra. Vid norra änden ligger också Sjötäppan, ett gammalt torp som blivit renoverat. På västra sidan av sjön ligger Körunda Herrgård. Den som vill göra mer än en dagstur kan kombinera boende på hotellet med olika aktiviteter, allt från vandring till golf.
Sista biten av leden går längs Muskan. Ganska snart passerar vi ett rastställe med vindskydd och eldplats. Ett trevligt ställe att pausa på. I Muskan ligger sammanlagt sju mindre öar. Störst är Storholmen. Under sommaren blommar både vit och gul näckros i sjön.

Egentligen avslutar man etappen genom att gå på den västra sidan om bebyggelsen i Ösmo villaområde. Vi valde istället att gå på den östra sidan nära järnvägsspåret. En liten genväg tillbaka till infartsparkeringen vid Ösmo station. Nöjda efter en skön vandring.
Hur gick det då för svampkorgen? Jo, även den var nöjd.
Bra att veta:
- Hur tar du dig dit? Med bil eller pendeltåg till Ösmo station (alt Hemfosa station). Från Ösmo går pendeltåg via Segervång till Hemfosa.
- Om leden: Etappen är ca 15 km med orange markeringar. Den är medelsvår i skogen och lätt längs vägarna. Några av spångarna kändes lite osäkra.
- Boende. Körunda hotell. Eller vindskyddet vid Muskan.
