Stendörrens naturreservat

Jag har sett flera bilder från Stendörren på den fantastiska FB-gruppen Vandringsleder i Sverige. Skärgård, hav, utsikter – dit vill jag åka. Och vilket paradis! Jag hade bilden av att det bara fanns kortare turer men genom att ge oss ut på holmar, uddar och skär samt gå en del av upplevelseleden tillbaka till parkeringen vid Naturum fick vi ihop en härlig runda på 3 timmar. Som dessutom går att göra lite längre.

Stendörrens naturreservat ligger vid kusten mellan Nyköping och Trosa. Här finns mycket att göra. Vandra, som vi gjorde, eller paddla, som kanske är det allra bästa sättet att uppleva naturreservatet på. En varm sommardag är det säkert alldeles underbart att slå sig ner på en klippa och njuta av sol och bad.

Vi valde att parkera bilen vid Naturum och hade en tanke att vi skulle gå ut på uddarna – Stora Krokholmen, Långa udden och Äspskär. Och eftersom vår startpunkt var Naturum började vi med att ta oss ut på Runudden. Lerviksudden och Talludden hoppade vi däremot över. Istället förlängde vi vår vandring genom att gå delar av Upplevelseleden fram tills det var dags att svänga av mot parkeringen vid Naturum.

En variant är att parkera bilen vid Äspskärsparkeringen, börja med hela Upplevelseleden och sen följa leden ut på alla uddar och öar. Det blir en rejäl och omväxlande runda. Upplevelseleden bjuder på både intressanta kunskaper och spännande upplevelser som kanske framför allt förgyller för yngre vandrare.

För den som vill grilla finns det gott om platser att välja på. Men det är också här och ingen annanstans som det är tillåtet att grilla i naturreservatet. Det finns också flera vindskydd som passar bra för att användas dagtid vid mindre bra väder.

Det som känns lite speciellt med Stendörren är de hängbroar som förbinder fastlandet med Stora Krokholmen och Äspskär. Det förstärker verkligen känslan av att vara ute i skärgården. Fast vi noterade att flera hundar tyckte att de var ganska obehagliga att gå över. Barn tyckte däremot att de var väldigt roliga.

Bra att veta:

  • Hur tar du dig dit? Buss 554 från Nyköping eller Trosa stannar vid Stendörren. Därifrån är det ca 4 km att gå. Med bil från E4:an tag av vid Vagnhärad eller Tystberga och kör väg 219 mot Studsvik/Stendörren. Följ skyltning mot Stendörren.
  • Om leden. Stendörren består av flera små leder som kan kombineras efter smak.
  • Tips. Det finns gott om fina rastplatser, grillplatser och torrtoa. 
  • Boende. Du får inte campa i de delar av reservatet som nås till fots. Däremot på öarna söder om farleden. Det finns också två små stugor att hyra på Ekholmen.
  • Läs mera på Länsstyrelsen Södermanlands hemsida.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela på facebook
Dela på linkedin

Om mig

100.000 steg är en blogg med många steg vandring och inslag av några steg vardagsmotion, träning och små steg för att försöka leva lite mera klimatsmart. Jag som driver den här bloggen heter Marie Gunnarsson, en skåning som större delen av mitt vuxna liv har varit bosatt i Stockholm.

Resa och hälsa är två av mina passioner. På senare år har jag upptäckt att dessa båda kombineras väldigt bra genom vandring. Nya upplevelser och vardagsmotion på ett bräde. I närområdet eller lite längre bort.

Jag ”glamvandrar” gärna för att få det bästa av två världar. Prova gärna att gå några steg i mina fotspår.

Vill du veta lite mera om mig och min blogg? Läs vidare här.