Tre vandringar i Lofsdalen

Lofsdalen ligger som bekant i Härjedalen, ca 50 mil från Stockholm. Väljer du att köra bil dit så kan du räkna med ca 6 timmars körtid. Själv åkte jag tåg till Sveg. Det finns inga direkttåg utan det blev istället tre byten på resan norröver och ett byte på hemresan. Då flera av tågen är lite enklare gäller det att ladda med både matsäck och sysselsättning. SJs wifi fungerade alldeles utmärkt och förgyllde tågresan på ett bra sätt. På hemvägen hade jag ett uppehåll på ca en timme i Ljusdal och passade då på att njuta av god mat på Matstället. Ett tredje sätt att ta sig till Lofsdalen är buss med Härjedaligen.

Väl framme i Sveg mötte jag upp med min vandringskompis. Vi hade planerat för tre dagsturer med övernattning i andelsstuga i Lofsens fjällby (många stugor går att hyra, både veckovis och del av vecka) och kunde på så sätt njuta av fjällen på dagen och av god mat och bastu på kvällen. Tre dagsturer bjöd på tre helt olika naturupplevelser i skiftande väder.

Sömlingshågna runt

 

Pilgrimsleden, eller inte?

 

Glötdalsvallen

Lite kuriosa är att flera platser runt Lofsdalen bär namn uppkomna under pilgrimstiden. Just namnet Lofsdalen sägs ha kommit av pilgrimernas ”lovsånger till Gud”, med utsikten över Lofsdalens dalgång efter en strapatsfylld vandring över fjället kunde pilgrimerna samlas till gudstjänst i Rombovallen.

Sammanfattningsvis var Lofsdalen ett härligt utflyktsmål för en långhelg. I alla fall om man utgår från Stockholm eller kanske längre norrut. Hit återvänder jag gärna och då kanske lite längre in på hösten för att uppleva de fantastiska färgerna

Bra att veta:

  • Hur tar du dig dit? Till Lofsdalen åker du med bil, tåg eller buss.
  • Vandring: Det finns flera dagsturer och även längre leder som passerar. Mycket information finns på Lofsdalens hemsida. Det finns även en app att ladda ner.
  • Boende: I Lofsdalen finns både hotell, stugor att hyra, vandrarhem och camping. Något för alla smaker.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela på facebook
Dela på linkedin

Om mig

100.000 steg är en blogg med många steg vandring och inslag av några steg vardagsmotion, träning och små steg för att försöka leva lite mera klimatsmart. Jag som driver den här bloggen heter Marie Gunnarsson, en skåning som större delen av mitt vuxna liv har varit bosatt i Stockholm.

Resa och hälsa är två av mina passioner. På senare år har jag upptäckt att dessa båda kombineras väldigt bra genom vandring. Nya upplevelser och vardagsmotion på ett bräde. I närområdet eller lite längre bort.

Jag ”glamvandrar” gärna för att få det bästa av två världar. Prova gärna att gå några steg i mina fotspår.

Vill du veta lite mera om mig och min blogg? Läs vidare här.